Racen / Pelspleje

Pelspleje

Casa Bichon 

På denne side vil vi komme med vores egne pelspleje anbefalinger, så du altid har en flot og stortrivende Havanais.
 
Der er en rigtig god ide, at vænne din Havanais til at blive børstet fra den er helt lille. Det vil belønne sig når tiden kommer, hvor pelsen bliver mere krævende. Den periode indfinder sig fra 6-18 måneder, for omkring dette tidspunkt skifter Havanaiseren fra hvalpepels til voksenpels. Pelsen vil i denne periode filtre meget, og især bag ørerne og på indersiden af benene. Derfor er det en god ide, at børste din Havanais hver eller hver anden dag, så undgår man at få en filtret hund. Efter 1½ år bliver det nemmere, at ordne Havanaiserens pels, og du vil typisk kunne nøjes med en times tid om ugen (forudsat at hunden bades hver 2. uge).
 
Den lange pels kan også indsamle en del skidt, nedfaldne blade og visne kviste på gåturene. Dette kan tit afhjælpes med en frakke i de perioder hvor det er værst.
 

Pels

 

En Bichon Havanais har en lang og frodig pels, som kræver god pleje. Der er dog meget lidt underuld i racen, og derfor fælder hundene stort set ikke. En Havanais pels er ca. 12 – 18 cm lang hos en voksen hund, blød, fladtliggende eller bølget og kan danne lukkede krøller. Farven er sjældent fuldstændig ren hvid, fawn i alle afskygninger (et let ”slør” af mørke hårspidser er tilladt), sort, havannabrun, tobaksbrun og rødbrun. Der tillades aftegninger i de nævnte farver. Tan aftegninger i alle nuancer er tilladt. Dette er dog tydeligst på hvalpe, idet disse aftegninger ofte forsvinder helt eller delvist som voksen.   

En Bichon Havanais er af natur en langhåret hund og en klipning af pelsen frarådes. Pelsen er isolerende og er med til at styre temperaturen hos hunden, dvs. når det er koldt varmer pelsen hunden, og når det er varmt sørger pelsen for at afkøle hunden. Hvis vores anbefaling af pelspleje følges er det ikke tidskrævende at holde pelsen fin og velplejet, hvis ikke den følges og pelsen bliver meget filtret fungerer isolationen ikke, samtidig vil det gøre meget ondt på hunden og det må ikke ske. Sørg for at få hjælp inden problemet bliver for stort, det må ikke gå ud over hunden.

Almen pleje

Vi anbefaler, at sprøjte med udredningsvæske så pelsen bliver let fugtig (ikke våd), det bevirker at pelsen ikke spalter og derved bliver svær at holde. Børst igennem med Mason Pearson børsten, så de lette filtre løsnes og pelsen varmes op inden videre udredning. Brug derefter en karte for at komme godt i bund, dvs. start nedenfra, skil pelsen ad og bevæg dig frem stykke for stykke, så der ordnes et lag pels ad gangen. Slut af med en kam, som tager de sidste eventuelle løse hår. Brug en lille elastik til at samle hundens pandehår i en lille tut.

Søvnen fjernes dagligt og de små hår i de inderste øjenkroge fjernes regelmæssigt, de er nemme at fjerne med fingrene og sidder ikke særlig fast. Undlad at prøve at vaske øjenstriber væk, det blive kun værre. Hårene i ørene fjernes let med fingrene, vi drejer dem forsigtigt op lidt af gangen, det gør ikke ondt på hunden, det kilder måske lidt. Det er meget individuelt hvor meget hår den enkelte hund har, så nogle kræver overhovedet ikke at der fjernes hår. 
 
Pandehåret på en lille hvalp kan, under udvoksning, støttes ved hjælp af lidt vaseline eller parafymefri voks.
 

Pelsvask

Du må vaske Havanaiseren så ofte du finder det nødvendigt, husk bare at bruge en god shampoo og balsam til hunde. Jeg vil dog anbefale vask hver 2. uge, derved vænner du hvalpen til grooming og det er nemmere at holde pelsen.

Det er vigtigt at børste hunden HELT før vask, ellers ender du med nogle ’vatrodeller’, som efterfølgende kan være meget svære at rede ud. Find et sted hvor du står godt, når du skal igang med at vaske hunden, vi har f.eks.  købt et brugt baby badekar som står på et stativ i vores bruserniche. 

Hunden gøres grundig våd,  tilsæt efterfølgende den blandede shampoo og arbejd altid i pelsens retning for at undgå filtning. Pelsen skal skumme. Efter vask, skylles godt med vand og tryk derefter det meste vand ud af pelsen. Herefter påføres den blandede balsam. Lad balsam virke i ca. 5-10 min. inden det skylles ud. Ventetiden kan du f.eks. bruge på at børste hundens tænder.
 
Hunden tørres med håndklæde, men må ikke frotteres. Herefter føntørres hunden, brug samtidig Mason Pearson børsten til at trække pelsen helt glat. Afslutningsvis redes hunden igennem med en almindelig kam. Brug evt. silk oil til finish. 
 
Redskaber og produkter
 
Jeg vil som minimum anbefale følgende produkter til daglig vedligeholdelse af pelsen på din Havanais:
  • Mason Pearson børste (mix af vindsvinehår og nylon) til opvarmning af pelsen 
  • ActiVet børste Classic (grøn) til udredning af filtre
  • Karte med gummidupper
  • Kam fx. Madan Mac-Kam
  • Nål-kam til at lave den flotteste hårtop 
  • Små elastikker til pandehåret
  • Frisørsaks til vanskelige filtre
  • Føntørre
  • Lille blød tandbørste samt hundetandpasta (uden flour)
  • Evt. baby badekar
Derudover skal der altid være en god udredningsspray, shampoo og balsam og det er selvfølgelig altid produkter til hunde. Der kommer hele tiden nye produkter, hundens pels ændre sig måske, årstid etc. - er du i tvivl så kontakt altid din opdrætter for råd og vejledning. 
 
Der findes en del gode forhandlere, som har specialiseret sig i produkter til pleje af langhåret pels - og igen nogle som også er unikke i forhold til at gøre en pels klar til udstilling.
 
 
 
 

 

 
 
Kennel Casa Bichon | Lystbådevej 2, 4040 Jyllinge - Denmark | Tlf.: +45 40 60 13 60 | kennel@casabichon.dk